Kurczak pomarańczowy

Kurczak z grilla w pomarańczowej marynacie.

Składniki na 4 porcje:

- 2 małe kurczaki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sok z 1 cytryny,
- sok z 1 pomarańczy,
- 4 łyżki miodu,
- 1 łyżka keczupu,
- 2 łyżki dżemu pomarańczowego,
- suszona lawenda, sól.

Przygotowanie:

• Kurczaki myjemy, sprawiamy, rozcinamy na połowy. W misce mieszamy miotełką lub widelcem oliwę z cytryną i sokiem pomarańczowym, ciekłym miodem, dżemem pomarańczowym i keczupem. Do tej mieszanki dodajemy przesiane przez drobne sitko dwie szczypty suszonej lawendy. Mieszamy. • Połówki kurczaków dokładnie nacieramy marynatą ze wszystkich stron i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. • Następnie kurczaki solimy na zewnątrz i wewnątrz, kładziemy na ruszt posmarowany olejem i, obracając od czasu do czasu, pieczemy na rozgrzanym grillu z obydwu stron, aż staną się chrupkie. Będą gotowe po 40-50 minutach. Wartość odżywcza 1 porcji 792 kcal; Białko 27,2 g/Tłuszcz 17 g/Węglowodany 18,1 g Czas przygotowania 60 minut.

Reklama

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: kurczak | przepisy | grill | drób

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje