Kurczak w imbirowo-miodowej glazurze

Z warzywami.


Reklama

Składniki:

  • 25-30 g świeżego imbiru
  • 1 kurczak
  • Sól , biały pieprz
  • Pęczek kolendry
  • 2 plastry cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 0,5 l bulionu
  • 500 g marchewki
  • 750 g ziemniaków
  • 150 g cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Skórka starta z ½ cytryny
  • Pół łyżeczki mielonej kolendry
  • Pieprz cayenne
  • 2 łyżki miodu
  • 1-2 łyżki pikantnego sosu sojowego

Przygotowanie:

Imbir obrać, połowę pokroić w plasterki. Kurczaka natrzeć wewnątrz i z zewnątrz solą i pieprzem. Kolendrę, plasterki imbiru i plastry cytryny włożyć do środka kurczaka. Spiąć wykałaczkami, związać nóżki. Ułożyć na posmarowanej olejem blasze i piec 1-1,5 godziny w temp 200 st. C. Po 20 minutach podlać bulionem. Marchewkę i ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, cebulę w grubą kostkę. Po 50 minutach kurczaka obrócić, obok ułożyć warzywa, doprawić solą i pieprzem, podlać bulionem. Od czasu do czasu przemieszać warzywa. Pozostały imbir posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Imbir, czosnek, mieloną kolendrę, cayenne, mód i sos sojowy wymieszać i posmarować kurczaka 20 minut przed końcem pieczenia. Kurczaka podawać z warzywami, posypać kolendrą.

Sposoby krojenia warzyw

Kuchnia to twoje hobby? Podyskutuj na FORUM!

Dowiedz się więcej na temat: kurczak | imbir | Kurczak w imbirowo-miodowej glazurze

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje