Kuropatwy pieczone w piecu

Z kuchni myśliwskiej.

Składniki na 4 porcje:

- 2 kuropatwy,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- 10 plastrów bekonu,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- 570 g małych marchewek,
- 150 g szalotek,
- pęczek tymianku,
- pół pęczka zielonej pietruszki,
- 60 g masła lub margaryny,
- łyżka cukru

Przygotowanie:

Kuropatwy natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz. Obłożyć plastrami bekonu, związać nóżki. Ułożyć w brytfannie, wlać bulion. Piec w temp. 200 st. przez ok. 50 minut. W tym czasie obrać marchewki (zostawić trochę natki), obrać szalotki i pokroić je w cząstki. 40 g tłuszczu zagotować z listkami tymianku. Po ok. 30 minutach pieczenia zdjąć plastry bekonu, a kuropatwy posmarować masłem tymiankowym. Szalotki i marchewki ułożyć obok, w bulione. Kuropatwy piec jeszcze 15-20 minut, od czasu do czasu smarując masłem tymiankowym. Pozostały tłuszcz roztopić, dodać cukier i warzywa (bez bulionu) i skarmelizować. Bekon pokroić i razem z bulionem dodać do warzyw. Kuropatwy dekorować pietruszką podawać z warzywami.

Reklama

Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 3820 kJ/912 kcal

Dowiedz się więcej na temat: dziczyzna | drób

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje