Medaliony w sosie śmietanowym

Doskonałe z makaronem lub kopytkami.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 60 dag polędwiczki wieprzowej,
- 20 dag cebuli,
- 35 dag pieczarek,
- 10 dag ogórków konserwowych,
- 1,5 łyżki mąki,
- 180 ml śmietanki,
- 1/2 l bulionu,
- czubata łyżka musztardy,
- łyżeczka cukru,
- natka,
- 4 łyżki oleju,
- sól,
- gałka muszkatołowa,
- gotowe placki ziemniaczane

Przygotowanie:

1. Oczyść pieczarki, pokrój w plasterki. Obraną cebulę potnij w talarki. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój na 12 medalionów. Rozgrzej 2 łyżki oleju, na nim usmaż medaliony na brązowo. Oprósz solą i pieprzem, wyjmij. Trzymaj w cieple (w piekarniku 50 st. C).
2. Do tłuszczu po smażeniu dodaj resztę oleju. Na nim zeszklij pokrojoną w talarki cebulę. Dodaj plasterki pieczarek. Usmaż. Oprósz solą, pieprzem, gałką i mąką, zasmaż nie rumieniąc. Mieszając rozprowadź bulionem i śmietanką. Zagotuj. Dodaj musztardę. Gotuj 5 minut.
3. Na koniec do potrawki dodaj pokrojone w słupki ogórki konserwowe oraz 5-6 łyżek zalewy z ogórków. Zagotuj. Do sosu włóż mięso. Podgrzej, ale już nie gotuj. Placki włóż do gorącego piekarnika z termoobiegiem. Podgrzewaj 3-4 minuty w temperaturze 200 st. C. Podawaj jako dodatek do medalionów. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonych polędwiczek są grube makarony oraz kopytka lub kluski śląskie.
Czas przygotowania 45 minut

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | wieprzowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje