Medaliony z jelenia w sosie kurkowym

Czas na dziczyznę.


Reklama

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kg zielonej fasoli
  • sól
  • 3-4 łyżki masła
  • filet z jelenia (ok. 350 g)
  • 4 plastry bekonu
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g kurek
  • 1 cebula
  • pęczek zielonej cebulki (szczypioru)
  • łyżeczka kolorowego pieprzu
  • 250 g śmietany
  • 1-2 łyżki winiaku
  • pietruszki
Przygotowanie:

Fasolkę pokroić i gotować 15 minut w osolonej wodzie, odcedzić i krótko przed podaniem przesmażyć lekko na maśle. Filet z jelenia pokroić na 8 plastrów. Owinąć je poprzekrawanymi wzdłuż plastrami bekonu. Smażyć na rozgrzanym oleju 4-5 minut, posolić. Cebulę i szczypior drobno pokroić, ziarna pieprzu rozgnieść. Cebulę i kurki smażyć razem przez 2-3 minuty, doprawić solą i  pieprzem. Zalać śmietaną. Gotować 1-2 minuty. Dodać szczypior i winiak. Medaliony podawać z sosem kurkowym i fasolką. Dekorować natką pietruszki.


Czas przygotowania: 40 minut

Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje