Mielone po szwedzku a la Lindström

Takich jeszcze nie jedliście!

Składniki:

  • 1,2 kg ziemniaków
  • Sól
  • 2 duże cebule
  • 50 g mąki
  • 100 ml +2 łyżki oleju
  • 100 g kwaszonych buraków
  • 2 łyżki kaparów
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • Tarta gałka muszkatołowa
  • 2 łodyżki koperku
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • 5 jaj
  • Pieprz
  • 4 łyżki octu owocowego

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze części. Ugotować w osolonym wrzątku.

Połowę cebuli pokroić w kostkę, resztę w krążki. Krążki oprószyć mąką i usmażyć na oleju na zloty kolor. Posolić.

Buraki i kapary drobno posiekać.

Ziemniaki odcedzić, 100 g odłożyć a resztę ubić na puree z dodatkiem mleka i masła. Doprawić gałką muszkatołową i koperkiem.

100 g ziemniaków rozgnieść widelcem i zmieszać z burakami, kaparami, mięsem mielonym i jajkiem. Masę doprawić solą i pieprzem i uformować 8 kotletów. Smażyć na oleju po 6 minut z każdej strony.

W garnku zagotować 3 l wody, dodać ocet i przygotować 4 jajka w koszulkach. Na talerze nakładać po dwa kotlety, jajko w koszulce i krążki cebulowe.

Jak przygotować jajka w koszulkach


Dowiedz się więcej na temat: Mielone po szwedzku a la Lindström

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje