Paella z kurczakiem

Składniki na 4 porcje: 1/2 kurczaka, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 4 pomidory, 2 zielone papryki, 4 łyżki oleju, 20 dag ryżu o okrągłych ziarenkach, sól, pieprz czarny i biały, 1/2 l bulionu drobiowego, szczypta szafranu, 4 paluszki krabowe, garść mrożonych muli, kilka czarnych oliwek.

1. Mięso kurczaka opłucz pod zimną, bieżącą wodą, osusz, podziel na porcje i natrzyj czarnym świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Cebule i czosnek obierz i drobno posiekaj. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne, umyj, osusz i pokrój w paski. Jeśli używasz bulionu z kostki, przygotuj go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pomidory umyj pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w ósemki. Paluszki krabowe pokrój na kawałki.

Reklama

2. Cztery łyżki oleju rozgrzej na dużej, głębokiej patelni i obsmaż na niej kawałki kurczaka na rumiano. Usmażone mięso przełóż na talerz. Do oleju, na którym smażył się kurczak wrzuć cebule i czosnek, smaż chwilę. Następnie dorzuć pokrojoną paprykę i smaż razem jeszcze około 5 minut.

3. Do podsmażonych warzyw wsyp ryż, wymieszaj, przypraw solą, białym pieprzem, szczyptą szafranu i smaż kilka minut. Dodaj kawałki z kurczaka, mrożone mule, wlej bulion drobiowy i duś na małym ogniu ok. 25 min, aż ryż wchłonie cały płyn. Od czasu do czasu zamieszaj. Gdy paella będzie niemal gotowa, dodaj pokrojone pomidory, paluszki krabowe oraz oliwki i gotuj jeszcze ok. 5 min. Paellę podawaj ciepłą, ale nie gorącą!

Dowiedz się więcej na temat: kurczak | paella | gotowanie | kuchnia | przepisy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje