Pieczeń z mięsa mielonego

Z wyjątkowym sosem.

Składniki:

  • 2 papryczki chili
  • 400 g keczupu
  • 100 g brązowego cukru
  • 6 łyżek octu winnego białego
  • 100 ml mocnej kawy\4 łyżki Whiskey
  • 4 łyżki miodu
  • 3 kromki pieczywa tostowego
  • 1 cebula
  • 6 gałązek majeranku
  • 600 g mielonej wołowiny
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 jajko
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka pieprzu
  • 100 g boczku wędzonego

Reklama

Przygotowanie:

Z chili usunąć pestki, resztę drobno pokroić. W rondelku umieścić keczup, chili, cukier, ocet, kawę, Whiskey i miód i gotować przez 15 minut, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Ostudzić.

Pieczywo namoczyć. Cebulę pokroić w drobna kostkę. Mięso mielone, musztardę, jajko, sól, pieprz, majeranek, odciśnięte pieczywo umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę. Prostokątną formę wyłożyć plastrami boczku tak, aby częściowo wystawały poza formę. Nałożyć mięso i nakryć je wolnymi końcami plastrów boczku (tak, aby pieczeń była zawinięta w boczek). Piec w 175 st. C przez godzinę. Podawać z przygotowanym sosem.


Dowiedz się więcej na temat: Pieczeń z mięsa mielonego

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje