Pieczony kurczak z rozmarynem na polencie

Pyszny obiad.

Składniki na 4 porcje:

- 0,5 l mleka,
- sól,
- 2 łyżki oleju,
- 250 g kaszy kukurydzianej,
- kurczak (ok 1,2 kg),
- pieprz,
- łyżka listków rozmarynu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki masła,
- kawałki cytryny i melisa do dekoracji,
- tłuszcz do blachy

Przygotowanie:

Mleko zagotować z 0,5 l wody, dodać łyżeczkę soli i oleju. Mieszając wsypywać kaszę i gotować 15 minut na średnim ogniu cały czas mieszając. Przełożyć do natłuszczonej formy i rozsmarować na grubość ok. 2 cm. Odstawić do ostudzenia.
Kurczaka podzielić na 8 części, natrzeć solą, pieprzem i rozmarynem. Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec w 225 st. C przez 25 min. Podczas pieczenia skropić sokiem z cytryny. Polentę pokroić w romby i obsmażać z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Dekorować kawałkami cytryny i melisą. Doskonale smakuje z sałatką.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 4150 kJ/991 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kasza | kasza kukurydziana | polenta | kurczak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje