Pierś z kaczki z salsą śliwkową i ryżem z orzeszkami

Wykwintnie i z pomysłem.

Składniki:

Reklama

  • 2 cebule
  • pół papryczki chili
  • 400 g śliwek
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 75 g octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 2 piersi z kaczki
  • 3-4 łyżki oleju
  • kawałek imbiru (ok. 1 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 łyżek sosu sojowego
  • 75 g prażonych orzeszków ziemnych
  • 250 g ryżu basmati
  • 300 g zielonej cebulki
  • trybulka do dekoracji
Przygotowanie:

Na salsę: cebulę i śliwki pokroić w drobną kostkę, chili pokroić w cienkie krążki. Wszystko wymieszać z brązowym cukrem i octem. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 30 minut.

 Mięso umyć, osuszyć skórkę ponacinać w odstępach ok. 1 cm. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć od strony skórki ok. 12 minut, obrócić i smażyć 10 minut. Imbir i czosnek obrać i drobno pokroić. Pod koniec smażenia mięso doprawić solą i pieprzem, dodać imbir i czosnek, wlać sos sojowy. Smażyć dalej po minucie z obu stron, zdjąć z patelni i zawinąć w folię aluminiową na ok. 7 minut.


Orzechy posiekać. Ryż ugorować wg przepisu na opakowaniu. Zieloną cebulkę pokroić, przesmażyć na oleju, dodać orzechy i ryż, doprawić solą i pieprzem.

Mięso wyjąć z folii, sos zlać do patelni i podgrzać, mięso pokroić. Podawać z salsą śliwkową, ryżem i sosem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje