Pierś z kurczaka w truskawkach

Oryginalny przepis.

Składniki:

- 30 dag truskawek,
- 60 dag piersi z kurczaka,
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina,
- sól, pieprz,
- cukier,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Truskawki umyć, osuszyć, oszypułkować. Mięso pokroić na plastry, usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron, pod koniec smażenia doprawić, odłożyć w cieple miejsce. Zdjąć mięso z patelni, zlać nadmiar tłuszczu, zalać winem i po zagotowaniu dodać szklankę wody wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Sos doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru, wrzucić pokrojone w kostkę truskawki, jeszcze raz zagotować i polewać sosem mięso. Podawać z ziemniakami gotowanymi.
Czas przygotowania: 45 min.

Dowiedz się więcej na temat: mięso | kurczak | drób | truskawki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje