Pierś z kurczaka z marynowaną papryką

Zamarynuj paprykę i przygotuj pyszny obiad.

Składniki:

Reklama

- 0,5 kg piersi z kurczaka,
- kilka marynowanych cebulek,
- 1 kg papryki,
- 1/4 główki czosnku,
- 1 cebula,
- 3-4 listki laurowe,
- po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
- kilka gałązek ziół: rozmarynu, tymianku,
- 2 szklanki octu spirytusowego,
- 7 szklanek wody,
- 4 łyżki cukru,
- 4 łyżki oleju,
- 1,5 łyżki soli,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić. Słoiki wyparzyć, osuszyć. Czosnek i cebulę obrać, pokroić. Paprykę układać dość ciasno w słoikach, przekładać cebulą, ziołami i czosnkiem. Do każdego słoika wkładać po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Wodę zagotować z octem, solą, cukrem i olejem. Zalać paprykę, tak aby został w słoiku ok. 1 cm wolnego miejsca poniżej gwintu. Gwint dokładnie wytrzeć i słoiki zakręcić. Słoiki układać w szerokim garnku, zalać wodą do 3/4 wysokości słoików i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Gotować ok. 20 min. Po tym czasie słoiki wyjąć i ostudzić. Pierś z kurczaka pokroić na plastry, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Podawać z marynowaną papryką i cebulką oraz z sosem winegret.
Czas przygotowania 3 h. Przepis na 4 osoby.

Dowiedz się więcej na temat: papryka | drób | kurczak | przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje