Pikantny kurczak z kalafiorem i grzybami (dieta nowojorska)

Inspirowany kuchnią azjatycką.

Składniki na 1 porcję:

- 150 g kalafiora,
- 200 g zielonych szparagów,
- 150 g grzybów shitake,
- 1-2 papryczki chilli,
- trochę szczypiorku,
- 120 g filetu z kurczaka,
- sól,
- świeżo zmielony pieprz,
- 2 łyżeczki oleju,
- 100 g ogórka sałatkowego,
- 50 g czerwonej papryki,
- 1 łyżeczka octu winnego (białego)

Przygotowanie:

Kalafiora podzielić na małe różyczki, dolną część szparagów obrać, jeśli jest zdrewniała odciąć. Resztę pokroić na ok. 1 cm kawałki. Grzyby pokroić w plasterki. Chili pokroić w krążki, odrzucić pestki. Szczypiorek pokroić.
Mięso doprawić solą i pieprzem. Łyżeczkę oleju rozgrzać w teflonowej patelni, mięso smażyć 8 minut (obracając). Kalafiora obgotować w osolonym wrzątku przez 3 minuty, osączyć. Ogórek pokroić w cienkie plastry, paprykę w paski, wymieszać. Ocet, łyżeczkę oleju, sól i pieprz, zmieszać. Skropić sałatkę. Mięso zdjąć z patelni. Na patelnię dać szparagi grzyby i chili i smażyć 3 minuty. Posolić. Kalafiora nałożyć na talerz, posypać szczypiorkiem, obok nałożyć szparagi oraz pokrojone mięso i sałatkę z ogórka.

Reklama

Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 1260 kJ/301 kcal

Dowiedz się więcej na temat: grzyby | dieta | kurczak | dieta nowojorska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje