Polędwica w kożuszku

Aromatyczna i smaczna.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 2 polędwiczki wieprzowe,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- pęczek natki, bazylii, tymianku,
- kilka listków szałwii,
- 5 łyżek tartej bułki,
- 8 łyżek oliwy,
- 1 mała cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny

Przygotowanie:

Polędwiczki umyć w zimnej wodzie, osączyć je do sucha, wycierając papierowym ręcznikiem. Usunąć z nich tłuszcz, natrzeć ze wszystkich stron solą, pieprzem oraz słodką papryką. Zioła starannie umyć, drobno posiekać i wymieszać z tartą bułką oraz 6 łyżkami oliwy. Obraną cebulę posiekać w kostkę, dodać do ziół, wycisnąć czosnek. Całość wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i startą skórką cytrynową. Pozostałą oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć na niej polędwiczki ze wszystkich stron. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarować mieszanką ziół. Piec 25 minut. Gdy ostygnie, pokroić w plastry.
Czas przygotowania 25 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: cytryny | polędwica | wieprzowina | polędwiczki wieprzowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje