Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami

Doskonałe z ziemniakami i pomidorami.

Składniki:

- 0,75 dag polędwiczek wieprzowych,
- 1 cebula,
- 30 dag pieczarek,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka bułki tartej,
- sól, pieprz,
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżeczka majeranku,
- olej do smażenia,
- 1 płaska łyżka mąki,
- 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Polędwiczki oczyścić, umyć, osuszyć. Naciąć mięso wzdłuż nie dokrawając do końca, tak, aby powstał szeroki płat. Rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do lodówki. Cebulę posiekać, pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem, przestudzić. Odłożyć 2 łyżki pieczarek, do reszty dodać natkę pietruszki, jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszać.
Przygotowanym farszem posmarować płaty mięsa i zwinąć roladkę po szerszym boku. Mięso spiąć wykałaczką lub zawinąć nicią kucharską. Gotowe polędwiczki obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju i dopiec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 20 min. Zlać tłuszcz z patelni po smażeniu mięsa, wrzucić pieczarki i zalać śmietaną i szklanką wody, po zagotowaniu zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i masła. Sos doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki podawać z ziemniakami i pomidorami, polać sosem.
Czas przygotowania 1 h 30 min.
Przepis na 4 osoby.

Dowiedz się więcej na temat: polędwiczki wieprzowe

Reklama

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7271

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 2,46 PLN Nota prawna O co chodzi z wyróżnieniem?

Wasze komentarze (5)

Dodaj komentarz Sortuj

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje