× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Doskonałe z ziemniakami i pomidorami.

Zdjęcie

Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami /Smacznego
Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami
/Smacznego

Składniki:

- 0,75 dag polędwiczek wieprzowych,
- 1 cebula,

Reklama


- 30 dag pieczarek,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
- 1 jajko,
- 1 łyżka bułki tartej,
- sól, pieprz,
- 1/2 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 1 łyżeczka majeranku,
- olej do smażenia,
- 1 płaska łyżka mąki,
- 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Polędwiczki oczyścić, umyć, osuszyć. Naciąć mięso wzdłuż nie dokrawając do końca, tak, aby powstał szeroki płat. Rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do lodówki. Cebulę posiekać, pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć na złoty kolor, doprawić solą i pieprzem, przestudzić. Odłożyć 2 łyżki pieczarek, do reszty dodać natkę pietruszki, jajko i bułkę tartą, dokładnie wymieszać.
Przygotowanym farszem posmarować płaty mięsa i zwinąć roladkę po szerszym boku. Mięso spiąć wykałaczką lub zawinąć nicią kucharską. Gotowe polędwiczki obsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju i dopiec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 20 min. Zlać tłuszcz z patelni po smażeniu mięsa, wrzucić pieczarki i zalać śmietaną i szklanką wody, po zagotowaniu zagęścić zasmażką przygotowaną z mąki i masła. Sos doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki podawać z ziemniakami i pomidorami, polać sosem.
Czas przygotowania 1 h 30 min.
Przepis na 4 osoby.

Artykuł pochodzi z kategorii: Mięsa

Smacznego
Więcej na temat:polędwiczki wieprzowe

Zobacz również

  • Polenta - znakomite danie na jesień i zimę

    Polenta - łatwe do przygotowania danie z mąki kukurydzianej to jedna z najbardziej znanych potraw tradycyjnej włoskiej kuchni. Ze względu na swą prostotę stanowi nieodłączną pozycję rodzinnego,... więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 15

Reklama

Skomentuj artykuł: Polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (5)

Dodaj komentarz
jurek

~jurek -

nawet,nawet

komorosia

~komorosia -

super

Pw65

~Pw65 -

A ten majeranek to gdzie i kiedy dajemy?

ogr

~ogr -

Pyyyycha! Żona zaskoczyła mnie tym daniem, później zdradziła źródło przepisu! Ps. Sos pieczarkowy wyszedł super! Spokojnie nadaje się także do kurczaka i makaronu tagliatelle!

gosia

~gosia -

fantastyczne zrobiłam dzisiaj na obiadek pychotka serdecznie polecam

Reklama