​Polędwiczki wieprzowe po alzacku

Wyjątkowo pyszne!

Składniki:

  • 1 por
  • 4 łyżki oleju
  • 35 g wędzonego boczku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 200 g + 2 łyżki śmietany
  • Sól, pieprz
  • 2 polędwiczki wieprzowe (po ok. 300 g)
  • 150 ml bulionu warzywnego

Reklama

Przygotowanie:

Pora pokroić w cienkie krążki. Łyżeczkę oleju rozgrzać na patelni i usmażyć pokrojony w kostkę boczek. Dodać pora, smażyć 1-2 minuty. Przełożyć do miski, dodać bułkę tartą i 2 łyżki śmietany. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki naciąć wzdłuż i nałożyć przygotowane nadzienie, spiąć wykałaczkami i obwiązać nicią. Natrzeć solą i pieprzem. Olej rozgrzać na oleju i obsmażyć mięso z każdej strony, a następnie ułożyć na blasze i zapiekać w temp 175 st. przez 13-15 minut. Do pozostałego na patelni tłuszczu wlać śmietanę i bulion, zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Polędwiczki podawać z sosem. Doskonale smakują z kopytkami.

Dowiedz się więcej na temat: ​Polędwiczki wieprzowe po alzacku

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje