Pomarańczowy kurczak z makaronem wstążki

Aromatyczny kurczak z dodatkiem ziół i pomarańczy.

Składniki na 4 porcje:

- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- łyżeczka oregano,
- 4 filety z kurczaka,
- 4 małe cukinie,
- 150 g szalotek,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 papryczki chili,
- pęczek tymianku,
- 2 pomarańcze,
- sól, pieprz,
- 250 ml bulionu,
- 400 g makaronu wstążki

Przygotowanie:

Wymieszać: 2 łyżki oleju, paprykę, kurkumę oraz oregano i natrzeć kurczaka. Cukinie pokroić w wygodne do jedzenia kawałki. Szalotki poprzekrawać. Czosnek lekko rozgnieść. Cukinie, szalotki, czosnek, papryczki chili i tymianek ułożyć na blasze do pieczenia. Dołożyć obrane (również z białej skórki) i pokrojone w plastry pomarańcze. Wszystko doprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i obsmażyć filety, ułożyć je na warzywach, zalać bulionem. Piec w 200 st. przez 15 -20 minut.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka podawać z makaronem.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2810 kJ/671 kcal

Dowiedz się więcej na temat: pomarańcze | kurczaki | makaron | kurczak | drób

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje