Potrawka z kurczaka z bobem

Proste w przygotowaniu, wyrafinowane w smaku.

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka,
- 1 szklanka ugotowanego, obranego bobu,
- 20 dag pomidorków cherry,
- 1 cebula,
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
- 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina,
- kilka gałązek natki pietruszki,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki masła

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, cebulę posiekać, pomidorki przekroić na pół. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulkę, dodać mięso, przesmażyć i zalać białym winem, z po chwili dodać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Dusić do czasu, aż sos zacznie gęstnieć. Na oddzielnej patelni przesmażyć bób, z następnie dodać pomidorki, po krótkim przesmażeniu warzywa dodać do mięsa, zagotować. Potrawkę podawać z ryżem i listkami natki pietruszki.
Czas przygotowania 1 h. 30 min. Przepis na 4 osoby.

Dowiedz się więcej na temat: bób | kurczak | wino

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje