Pulpety z kokardkami

Propozycja na obiad.

Składniki na 4 porcje:

Reklama

- 40 dag mięsa mielonego,
- 2 jajka,
- 2 papryki,
- 10 dag cebuli pokrojonej w kostkę, ząbek czosnku,
- 20 dag makaronu,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól, pieprz,
- papryka mielona,
- 1/2 l bulionu,
- po 2 łyżki masła i mąki,
- 2 łyżki gęstego przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki posiekanej natki

Przygotowanie:

1. Do zmielonego mięsa dodaję jajka, połowę posiekanej cebuli, bułkę tartą, 4 łyżki wody oraz przyprawy do smaku. Mięso wyrabiam na jednolitą masę i formuję z niego zgrabne pulpety. 2. Bulion doprowadzam do wrzenia, wkładam do niego pulpety, zagotowuję. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Odcedzam, przepłukuję zimną wodą. 3. Drobno posiekany czosnek wraz z pozostałą cebulą podsmażam na maśle. Dodaję wywar z pulpetów, mąkę i przecier pomidorowy. Mieszam, po czym gotuję 5 minut. Paprykę kroję w paski, dodaję do sosu, zagotowuję. Pulpety podaję z makaronem i sosem. Posypuję natką.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: makaron | mięso mielone

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje