× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Schab pieczony z kością

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Składniki na 4-6 porcjiok. 1 kg schabu z kością

Zdjęcie

/Foody.pl
/Foody.pl
Sucha marynata:

sól, świeżo mielony czarny pieprz

Reklama


rozmaryn, najlepiej świeże gałązki
nasiona kopru włoskiego (opcjonalnie)

Do pieczenia:

4 łyżki smalcu lub oliwy z oliwek
8 całych, obranych ząbków czosnku
4 cebule, przekrojone w pół
5 listków laurowych
3 ziarenka ziela angielskiego
6 ziarenek pieprzu
5 gałązek rozmarynu
2 szklanki białego wina

Przygotowanie 1,5h

Jeżeli używamy nasion kopru włoskiego to należy je wpierw rozbić w moździerzu, razem z solą, pieprzem i garścią listków rozmarynu. Powstałą suchą marynatą natrzeć mięso i obwiązać je sznurkiem.

W brytfannie (lub ew. na patelni) rozgrzać 4 łyżki smalcu lub oliwy. Wrzucić mięso i obsmażać, aż nabierze złocisto brązowej barwy. Dodać całe, obrane ząbki czosnku, połówki cebul, dorzucić listki laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i gałązki rozmarynu. Podlać białym winem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C stopni na około godzinę, podlewając często powstającym sosem, aż pieczeń będzie miękka i soczysta. Po upieczeniu odstawić na 5 minut, odciąć sznurek i pokroić na kawałki. Można podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.

Gdyby za mocno się przypiekała, wtedy można przykryć pieczeń folią i sciągnąć ją pod koniec pieczenia.

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Artykuł pochodzi z kategorii: Mięsa

Więcej na temat:schab | wieprzowina

Zobacz również

Reklama

Skomentuj artykuł: Schab pieczony z kością

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

70040

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 0,62 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (2)

Dodaj komentarz
Mariola

~Mariola -

Uwielbiam schab pieczony,do kanapek jest rewelacyjny.A tak wygląda schab w ziołach z przepisów kuchni Lidla .

Reklama