Schab w ziołach

Aromatyczny i smaczny.

Składniki:

Reklama

- 0,6 schabu środkowego,
- 3 jajka,
- 2 płaskie łyżki mąki,
- 3 łyżki siekanych zioł: natka pietruszki, szczypior, tymianek,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia,
- 2 łyżki masła,
- 1 kg. młodych ziemniaków,
- 2 pęczki rzodkiewek,
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
- kilka listków natki, tymianku, szczypioru.

Przygotowanie:

Schab pokroić na 6 plastrów, lekko rozbić. Ziemniaki ugotować i po lekkim przestudzeniu obrać i pokroić na mniejsze części. Rzodkiewki oczyścić i pokroić na mniejsze części. Jajka roztrzepać i połączyć z mąką i ziołami, doprawić solą i pieprzem. Schab obtaczać w cieście ziołowym i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Na oddzielnej patelni rozgrzać masło i przesmażyć na nim ziemniaki i rzodkiewkę, gdy będą już gorące oprószyć łyżka natki pietruszki i doprawić solą i pieprzem. Schab podawać z ziemniakami i rzodkiewką udekorowany listkami ziół. Czas przygotowania 45 min.
Przepis na 6 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: jaja | schab | wieprzowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje