Schab z gruszką w miodzie

Na jesienny obiad.

Składniki:

- 1 kg schabu środkowego,
- 2 łyżki majeranku,
- 3 gruszki,
- 1/2 cytryny,
- 1/2 szklanki miodu,
- sól, pieprz,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 4 łyżki oleju,
- kilka liści selera naciowego

Przygotowanie:

Schab oczyścić, oprószyć przyprawami i majerankiem. Przesmażyć na rozgrzanym oleju i wstawić do nagrzanego piekarnika (200°C). Piec ok. 1 h. Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i skropić sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać miód i usmażyć w nim gruszki.
Upieczony schab pokroić na porcje i podawać z gruszkami, dekorować liśćmi selera naciowego.
Czas przygotowania 1 h 30 min.

Dowiedz się więcej na temat: schab | wieprzowina | gruszki | miód

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje