Świąteczna kaczka

Z ziemniaczanymi krokietami smażonymi na głębokim tłuszczu i kapustą z kurkami.

Składniki na 4 porcje:

- 1sprawiona kaczka (1,5 kg),
- sól, czarny pieprz,
- pęczek tymianku,
- 2 marchewki,
- 3 średniej wielkości cebule,
- 400 ml zredukowanego bulionu z kaczki,
- 800 g mączystych ziemniaków,
- małą główkę kapusty włoskiej,
- słoik marynowanych kurek,
- 25 g masła,
- łyżka mąki,
- 100 g śmietany,
- łyżeczkę bulionu warzywnego instant,
- starta gałka muszkatołowa,
- 3 żółtka,
- ok. 100 g migdałów w płatkach,
- łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- plastry pomarańczy do dekoracji,
- litr oleju

Przygotowanie:

Kaczkę natrzeć z zewnątrz i od wewnątrz solą i pieprzem. Część tymianku odłożyć do dekoracji, resztę grubo posiekać i włożyć do kaczki. Skrzydełka założyć na grzbiet, nóżki związać. Na blachę piekarnika wylać 1/8 litra wody, ułożyć kaczkę grzbietem do góry i piec ok. 2-2,5. godziny w temp. 175 st. Marchewki i dwie cebule pokroić na kawałki i po godzinie pieczenia również ułożyć na blasze. Kaczkę obrócić. Piec polewając zredukowanym bulionem.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Kapustę pokroić w drobne paski. Pozostałą cebulę pokroić w kostkę. Cebulę i odsączone kurki poddusić na tłuszczu, dodać kapustę, a następnie mąkę. Dolać 150 ml wody i śmietanę. Zagotować dodać bulion i gotować jeszcze przez 15 minut pod przykryciem.
Ziemniaki obrać ze skórki i ubić, a następnie doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać żółtka i wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego. Olej wlać do wysokiego garnka. Porcjami nabierać masę ziemniaczaną, formować owalne krokieciki, obtaczać je w płatkach migdałowych i smażyć na głębokim tłuszczu.
Sos spod kaczki zebrać do rondelka, zgęścić mąką ziemniaczaną roztrzepaną z odrobiną wody, doprawić solą i pieprzem. Kaczkę transzować i nakładać na talerze z kapustą i ziemniaczanymi krokietami. Dekorować plastrami pomarańczy i tymiankiem.

Dowiedz się więcej na temat: kaczka | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie | drób

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje