× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Szaszłyki

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Obojętnie z czego i jak powstają. Zawsze są efektowne...

Zdjęcie

/© Panthermedia
/© Panthermedia

Po gruzińsku z duszonymi warzywami

Składniki na 4 porcje: 300 g mięsa wieprzowego od szynki; 300 g udźca jagnięcego; sól i pieprz; 200 g słoniny; 2 papryki; 5 cebulek; 2 ząbki czosnku; olej; 2 łyżki musztardy; 1 liść laurowy; 5 ziaren ziela angielskiego; 2 pomidory; 1 bakłażan.

Reklama

1. Jagnięcinę i wieprzowinę myjemy i czyścimy z błon. Kroimy na mniejsze plastry, lekko zbijamy tłuczkiem. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Słoninę kroimy w plastry, a jedną czerwoną paprykę w większą kostkę.

2. Trzy cebule drobno siekamy. Obrany czosnek przeciskamy przez praskę. Jagnięcinę nacieramy czosnkiem, dodajemy połowę posiekanej cebuli, skrapiamy olejem. Wieprzowinę nacieramy musztardą, doprawiamy tłuczonym zielem angielskim i liściem laurowym, dodajemy drugą połowę posiekanej cebuli. Zamarynowane mięsa odstawiamy na 3 godziny do lodówki.

3. Pozostałą cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Pomidory, drugą paprykę i obrany bakłażan kroimy na małe kawałki. Łyżkę oleju rozgrzewamy na patelni i dusimy na nim warzywa tak, aby były chrupiące. Doprawiamy solą i pieprzem.

4. Oba gatunki mięsa, plastry słoniny i kawałki papryki nakłuwamy na zmianę na szpadki. Pieczemy na grillu do przyrumienienia, podajemy z duszonymi warzywami.

Wartość odżywcza 1 porcji 638 kcal; Białko 12,2 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 52,7 g

Z pieczarkami i ziemniakami

Składniki na 4 porcje: 1 kg mniejszych ziemniaków; 2 cebule; 1 czerwona papryka; 1 zielona papryka; 1cukinia; 200 g wędzonego boczku; 8 małych pieczarek; oliwa z oliwek; sól i pieprz do smaku.

1. Ziemniaki myjemy szczoteczką, suszymy i kroimy w talarki o grubości około 1 cm. Cebulę obieramy, paprykę i cukinię czyścimy. Cebulę kroimy na ćwiartki, paprykę w większą kostkę, cukinię w talarki. Pieczarki obieramy. Boczek kroimy na cienkie plasterki, które następnie zwijamy w ruloniki.

Zdjęcie

/© Panthermedia
/© Panthermedia
2. Na szpadki na zmianę nadziewamy ziemniaki, cebulę, papryki, cukinię, ruloniki z boczku i pieczarki. Szaszłyki skrapiamy oliwą, nacieramy solą i pieprzem. Owijamy folią aluminiową, brzegi dokładnie zamykamy, aby nie wyciekał sos, który powstanie podczas pieczenia.

3. Szaszłyki pieczemy na rozpalonym grillu około 30 minut. Po tym czasie ostrożnie rozchylamy folię i dopiekamy szaszłyki do chwili, gdy się przyrumienią.

Wartość odżywcza 1 porcji 394 kcal; Białko 4,2 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 8,6 g

Cielęcy z papryką

Składniki na 4 porcje: 600 g udźca cielęcego; 1 łyżka przyprawy do grilla; 2 łyżki oleju; 2 kolorowe papryki; 2 większe cebule; 100 g boczku pokrojonego w plastry.

1. Udziec cielęcy czyścimy, myjemy i tniemy najpierw na plastry, a potem na mniejsze kawałki. W misce mieszamy olej z przyprawą do grilla. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso, obtaczamy w mieszance, odstawiamy na godzinę, aby nabrało sosu, aromatu i odpoczęło.

2. Papryki czyścimy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na dość duże kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki, a plastry boczku na połowy.

3. Na szpadki nakłuwamy na zmianę kawałki mięsa, papryki, cebuli i boczku. Szaszłyki smarujemy pozostałą marynatą i grillujemy przez 15 minut, obracając od czasu do czasu. Podajemy je z pieczywem lub z grillowanymi warzywami.

Wartość odżywcza 1 porcji 415 kcal; Białko 28,5 g/Tłuszcz 61 g/Węglowodany 0,3 g

Z indyka z porem

Składniki na 4 porcje: 600 g piersi indyka; 1 cytryna; 4 łyżki miodu; 2 łyżki sosu sojowego; 100 ml

oleju; 200 g pora; 2 cebulki; 1 zielona papryka; 1 marchewka; 4 pieczarki; 2 łyżki zielonych kiełków (rzodkiewka, soja); 2 łyżki nasion sezamu.

1. Mięso myjemy, suszymy, kroimy w długie paski. Z cytryny wyciskamy sok, mieszamy z miodem i sosem sojowym. Do marynaty wkładamy mięso i marynujemy przez 2 godziny.

2. Mięso wyjęte z marynaty nabijamy wzdłuż na szpadki. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju, podsmażamy szaszłyczki z obu stron do przyrumienienia, wyjmujemy. Marynatę podgrzewamy i połową polewamy gotowe szaszłyczki.

3. Warzywa i grzyby czyścimy. Por, cebulki, paprykę i marchew kroimy w paseczki, pieczarki w grubsze plastry. Kiełki płuczemy. Rozgrzewamy pozostały olej, szybko podsmażamy na nim warzywa i grzyby, dodajemy kiełki i polewamy resztą marynaty. Szaszłyczki i warzywa posypujemy sezamem. Danie można podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Wartość odżywcza 1 porcji 466 kcal; Białko 15,5 g/Tłuszcz 11,8 g/Węglowodany 79,5 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Mięsa

Rewia
Więcej na temat:szaszłyki

Zobacz również

  • Oceń tekst

    Ocen: 12

Reklama

Skomentuj artykuł: Szaszłyki

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz
Świebodziczanin

~Świebodziczanin -

Pyszotka...

Reklama