Szpinakowa szynka wieprzowa

Szynka faszerowana.

Składniki:

Reklama

- Cała szynka o wadze 1- 1,30 kg,
- 30 dag świeżego szpinaku,
- 1 opakowanie fety w kosteczkach,
- 1 cebula,
- 1 papryczka chili,
- 1 jajko,
- 2 łyżki parmezanu tartego,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 łyżki oliwy,
- gałka muszkatołowa,
- sól pieprz

Przygotowanie:

1. Szpinak oczyścić, płukać i blanszować w lekko osolonej wodzie. Zblanszowany odlać na sicie i przelać zimną wodą. Dobrze odcisnąć i posiekać. Cebulę, czosnek obrać i razem z oczyszczoną papryczką posiekać.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i wrzucić posiekaną cebulę, chili i czosnek. Wszystko podsmażyć aż cebula się zeszkli. 3. Przygotować farsz. Fetę osączyć z zalewy. Do miski włożyć szpinak, podsmażone warzywa, bułkę tarta, jajko i parmezan. Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
4. Za pomocą noża zrobić w mięsie kieszeń. Tak przygotowane mięso natrzeć lekko solą i pieprzem.
5. 1/3 część farszu odłożyć, resztą nadziać mięso. Kieszeń spiąć wykałaczkami. Tak przygotowaną szynkę ułożyć w brytfannie polać 3 łyżkami oliwy i piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni polewając co jakiś czas wytwarzającym się sosem. Do odłożonej części farszu dodać 1 łyżkę bułki tartej, wymieszać lekko rozgniatając widelcem fetę. Pieczeń wyjąć i obłożyć po wierzchu farszem, wstawić do piekarnika na 15 minut

Dowiedz się więcej na temat: wieprzowina | szpinak

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje