Szynka pieczona

Wielkanocna szynka w pomarańczach.

Składniki:

Reklama

- 5 kg surowej szynki z kością
Zalewa do peklowania:
- 10 łyżek soli,
- 1 łyżka saletry,
- 2 łyżki cukru,
- liście laurowe, ziele,
- angielskie, goździki,
- różne zioła, czosnek
Oraz:
- 10 pomarańczy,
- 3/4 szklanki musztardy,
- 3/4 szklanki miodu płynnego,
- 4 łyżki brandy,
- mielona gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1. Zapeklować szynkę: 2 litry wody zagotować z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i goździkami. Dodać sól, saletrę i cukier. Ostudzić. Mięso natrzeć czosnkiem i ziołami, pokryć zalewą i wstawić do lodówki na 4-6 dni. Co drugi dzień mięso odwracać.
2. Zapeklowaną szynkę umyć, osuszyć i włożyć do brytfanny. Wycisnąć sok z 5 pomarańczy. Szynkę polać 5 łyżkami soku, piec 4 godziny w temp. 180st. C, skrapiając co 30 minut pozostałym sokiem pomarańczowym. Resztę pomarańczy pokroić w plasterki.
3. Upieczoną szynkę lekko przestudzić. Wymieszać musztardę z miodem i posmarować wierzch szynki. Przykryć plastrami pomarańczy, polać sokiem pomarańczowym i piec jeszcze 15 minut. Mięso wyjąć, do sosu z pieczenia wlać brandy i zagotować. Przyprawić gałką, przelać do sosjerki.
Czas przygotowania: 4 godziny 30 minut (bez marynowania)
1 porcja: 310 kcal

Dowiedz się więcej na temat: Kuchnia świąteczna - Wielkanoc | szynka | wieprzowina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje