Udka duszone w owocach

Z dodatkiem śliwowicy.

Składniki na 4 porcje:

- 4 udka kurczaka,
- po łyżce masła i oliwy,
- 6 dag boczku wędzonego,
- po 25 dag śliwek suszonych, rodzynków i migdałów,
- 3 goździki, kawałek cynamonu,
- 50 ml śliwowicy, sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

Udka opłukać i osuszyć. Rodzynki i śliwki moczyć (osobno) po 30 minut, odcedzić. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Rozgrzać masło z oliwą, obsmażyć udka z obu stron. Włożyć do rondla. Na tym samym tłuszczu usmażyć boczek, dodać śliwki i rodzynki, dusić 10 minut. Włożyć cynamon, goździki, udka, wlać śliwowicę i szklankę wody. Przykryć i dusić 15 minut. Wyjąć cynamon goździki, dodać migdały i dusić na małym ogniu 15 minut. Podawać z ryżem. Można ozdobić świeżymi ziołami.

Dowiedz się więcej na temat: kurczak | owoce

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje