Wampir-burgery

Dla prawdziwych pogromców duchów.

Składniki na 4 porcje:

- 1 cebula,
- 400 g mieszanego mięsa mielonego,
- jedno jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sól, pieprz,
- słodka papryka,
- 2-3 łyżki oleju,
- 4 bułeczki,
- 250 g pomidorów,
- 50 g. korniszonów,
- 4 listki sałaty,
- 4-6 łyżek majonezu,
- 48 migdałów,
- 4 łyżki keczupu,
- 8 mini mozzarelli

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso, jajko, bułkę tartą, cebulę, paprykę, sól i pieprz wyrobić na gładką masę. Zwilżyć ręce a następnie formować 4 hamburgery. Olej rozgrzać na patelni i obsmażyć je po 3-4 minuty z każdej strony. Bułeczki poprzekrawać i ułożyć na blasze (powierzchnią cięcia do spodu). Wstawić do nagrzanego do 150 st. piekarnika i opiekać ok. 5 minut. Pomidory i korniszony pokroić w plasterki. Dolną część bułek smarować majonezem, a następnie nakładać: plasterki pomidora i korniszona i hamburgery. Ustawić zęby z migdałów, polać keczupem. Całość przykryć drugą częścią bułki. Z kulek mozzarelli i plasterków korniszona formować oczy. Nakładać na talerze razem z sałatą. Natychmiast podawać.

Dowiedz się więcej na temat: mięso mielone

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje