Warmińskie czarne żeberka

Umyte śliwki zalewamy przegotowaną wodą i zostawiamy na noc.

Składniki:

  • wieprzowe żeberka "Gzella" 1,5kg
  • suszone śliwki 500g
  • cebule 1-2 sztuki
  • sól, pieprz do smaku
  • suszony cząber łyżeczka
  • ostra mielona papryka łyżeczka
  • sok z cytryny łyżeczka
  • smalec 1-2 łyżeczki

Reklama

Sposób przygotowania:
Umyte śliwki zalewamy przegotowaną wodą i zostawiamy na noc. Umyte i osuszone żeberka nacieramy solą, pieprzem, cząbrem i papryką. Skrapiamy sokiem z cytryny, zostawiamy na godzinę w chłodnym miejscu. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec, zrumieniamy żeberka z obu stron, przekładamy do rondla, a na smalcu szklimy pokrojoną w plasterki cebulę. Układamy cebulę na żeberkach, przykrywamy wymoczonymi śliwkami i zalewamy wodą, w której śliwki wcześniej się moczyły. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. godziny, potem odkrywamy i całość lekko odparowujemy. Danie podajemy z pieczonymi ziemniakami.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje