Wołowina duszona na sposób żmudzki

Z fasolą i jabłkami.

Składniki:

Reklama

800 g wołowego mięsa,

- 1.5 szkl. serwatki lub maślanki,

- 100 g masła,

- 2 główki czosnku,

- 3 duże winne jabłka,

- 2 szkl. ugotowanej fasoli,

- 2 duże marchewki,

- 1 łyżeczka kminku,

- 0.5 łyżeczki mąki,

- listek laurowy,

- sól, pieprz,

- łyżeczka soku cytrynowego

Przygotowanie:

1. Umyte, osuszone mięso mocno wygnieść ręką. Ułożyć w kamiennym garnku, zalać serwatką lub maślanką, przykryć, zostawić na kilka godzin.

2. Obrane marchewki i jedno jabłko umyć, zetrzeć na drobnej tarce.

3. Obrany czosnek drobno posiekać. Utrzeć z solą. Pozostały czosnek wymieszać z marchewką, jabłkiem, łyżeczką soku z cytryny i cukrem.

4. Mięso nadkroić w poprzek, nie do końca. Utworzoną kieszeń wypełnić marchewką z jabłkiem i czosnkiem, spiąć wykałaczką.

5. Ułożyć w wysmarowanej masłem brytfannie, posypać pieprzem, rozkruszonym listkiem laurowym.

6. Polać stopionym masłem (2 łyżki masła zostawić i dusić pod przykryciem ok. godziny, od czasu do czasu skrapiając wodą).

7. Obrane pozostałe jabłka zetrzeć na grubej tarce, skropić sokiem z cytryny, kminkiem.

8. W rondelku stopić pozostałe masło, wrzucić ugotowaną fasolę, podgrzać, dodać jabłko, wymieszać, zdjąć z ognia.

Miękką pieczeń pokroić na porcje, ułożyć na półmisku, polać sosem, obłożyć fasolą.

Dowiedz się więcej na temat: jabłka | wołowina | Kuchnia litewska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje