Zapiekanka bolognese z ziemniaków

Zainspiruj się.

Składniki na 4 porcje:

- po jednej czerwonej i zielonej papryce,
- 2 duże marchewki,
- cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 300 g mieszanego mięsa mielonego,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz,
- 3 gałązki bazylii,
- kg drobnych ziemniaków,
- 2 gałązki tymianku,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 4 łyżki tartego parmezanu,
- 150 g śmietany,
Bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

Papryki, marchewkę, cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Na rozgrzanej łyżce oliwy przesmażyć mięso, dodać warzywa, smażyć razem. Dodać przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Dolać 200 ml wody. Chwilę pogotować, dodać pokrojone listki bazylii. Rozdzielić do 4 foremek do zapiekania.
Ziemniaki obrać. Każdego ziemniaka kolejno ułożyć na łyżce i ponacinać aż do brzegu łyżki. Również rozdzielić do foremek, lekko docisnąć i skropić łyżką oliwy. Posiekany tymianek, bułkę tartą i parmezan, zmieszać i posypać tym zapiekanki. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut. Skropić śmietaną i dopiekać jeszcze 15-20 minut. Ew. przykryć pod koniec. Dekorować bazylią.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 2730 kJ/652 kcal

Dowiedz się więcej na temat: Bolognese

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje