Zapiekanka z medalionami

Medaliony możesz wykorzystać do przyrządzenia zapiekanki. Jest prosta i smaczna, sprawdź, jak ją przygotować!

Składniki na 4 porcje:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 60 dag)
  • 25 dag młodej marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 15 dag pokruszonego sera gorgonzola
  • 5 dag drobno startego żółtego sera, np. gouda
  • 2 średnie korniszony (starte grubo na tarce) + 2 łyżki zalewy z ogórków
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • po szczypcie ostrej i słodkiej mielonej papryki
  • suszony tymianek
  • sól
  • pieprz

Reklama

Sposób przygotowania:
1. Musztardę wymieszaj z czosnkiem, 1/2 oleju i łyżeczką tymianku. Przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Natrzyj marynatą polędwiczki. Marchewki obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Obraną cebulę posiekaj.2. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, wytnij głąb, poszatkuj. Na patelni rozgrzej 1/2 masła. Zeszklij cebulę. Dodaj marchew, chwilę smaż. Podlej 100 ml wody, duś 5 min. Dodaj poszatkowaną kapustę.3.Przypraw solą, pieprzem i słodką papryką. Wlej 100 ml wody i duś bigosik pod przykryciem ok. 15 min. Na drugiej patelni mocno rozgrzej resztę oleju. Obsmaż na nim polędwiczki (ok. 8 min). Zdejmij z patelni, po 3 min pokrój w grubsze plastry.4. W rondelku stop resztę masła. Zasyp maką, zasmaż. Mieszając, dolej bulion i śmietanę. Dodaj gorgonzolę, stop. Sos wymieszaj z ogórkami i zalewą. Bigos przełóż do formy, ułóż mięso i zalej sosem. Posyp startym serem. Piecz 5 min w 200 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje