Ciasteczka owsiane z czekoladą

Prosty przepis na smaczne ciastka.

Domowe smakują najlepiej!
Domowe smakują najlepiej!123RF/PICSEL

Składniki:

  • 120 g płatków owsianych (najlepiej górskich)
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g miękkiego masła
  • 40 g brązowego cukru
  • 30 ml miodu akacjowego
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • łyżka cukru waniliowego
  • 50 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
W misce utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i miodem. Mąkę wymieszaj z mielonymi orzechami, płatkami owsianymi, posiekaną czekoladą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej wbij jajko, a następnie dodaj całą resztę i dokładnie wymieszaj.

Łyżką nakładaj porcje ciasta na blachę z papierem do pieczenia, lekko spłaszczając je od góry. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu studź na kratce.

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas