Ciasteczka owsiane z czekoladą
Prosty przepis na smaczne ciastka.
Domowe smakują najlepiej!123RF/PICSEL
Składniki:
- 120 g płatków owsianych (najlepiej górskich)
- 100 g mąki pszennej
- 20 g mielonych orzechów włoskich
- 100 g miękkiego masła
- 40 g brązowego cukru
- 30 ml miodu akacjowego
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- łyżka cukru waniliowego
- 50 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
W misce utrzyj masło z cukrem, cukrem waniliowym i miodem. Mąkę wymieszaj z mielonymi orzechami, płatkami owsianymi, posiekaną czekoladą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Do masy maślanej wbij jajko, a następnie dodaj całą resztę i dokładnie wymieszaj.
Łyżką nakładaj porcje ciasta na blachę z papierem do pieczenia, lekko spłaszczając je od góry. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu studź na kratce.