× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Ciasto czekoladowo-truskawkowe

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Z pysznym kremem.

Zdjęcie

Ciasto czekoladowo-truskawkowe /Smacznego
Ciasto czekoladowo-truskawkowe
/Smacznego

Składniki na 12 kawałków:

- 125 g masła,
- 200 g cukru,

Reklama


- 2 opakowania cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 3 jajka,
- 150 g mąki,
- 2,5 łyżki kakao,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek mleka,
- 3 listki białej żelatyny,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 125 g śmietany,
- 250 g serka Mascarpone,
- 250 g twarożku,
- 250 g truskawek,
- 50 g galaretki truskawkowej

Przygotowanie:

Tłuszcz, 125 g cukru, opakowanie cukru waniliowego i szczyptę soli utrzeć na puszystą masę. Kolejno dodawać jaja. Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta razem z mlekiem. Ciasto włożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy, wyrównać i piec w 175 st. C 15-20 minut. Po upieczeniu uwolnić z formy i zostawić do ostudzenia. Następnie blat ciasta umieścić w pierścieniu tortownicy. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Z czekolady - 25 g ściąć w postaci wiórków, resztę posiekać. Śmietanę ubić. Mascarpone, twarożek, 75 g cukru i opakowanie cukru waniliowego wymieszać. Żelatynę odcisnąć roztopić i wymieszać z 3 łyżkami mascarpone. Wmieszać do pozostałego kremu. Następnie wmieszać 75 g czekolady i na końcu ubitą śmietanę. Krem nałożyć na ciasto i wyrównać. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Truskawki pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na cieście. Galaretkę roztopić z 2-3 łyżkami wody na słabym ogniu. Polać owoce. Dekorować wiórkami z czekolady.

Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 1760 kJ/420 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Na słodko

Smacznego

Zobacz również

  • Oceń tekst

    Ocen: 28

Reklama

Skomentuj artykuł: Ciasto czekoladowo-truskawkowe

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (3)

Dodaj komentarz

Gość -

Jak można dodać całe jajka do masła z cukrem? - przecież się zważy. Ewentualnie same żółtka, a z białek ubić pianę. W ogóle jakiś zamotany ten przepis, chociaż wygląda rewelacyjnie.

ada

~ada -

zawiły przepis i cięzkie ciasto.. są lepsze przepisy - prostrze i lżejsze..ktoś , kto pisał przepis jest trochę dyslektykiem chyba- następnie blat ciasta umieścić w pierścieniu tortownicy .. hehehehe

Reklama