× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Ciasto gryczane z wiśniami

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Z wiśniami mrożonymi lub z kompotu.

Zdjęcie

Ciasto gryczane z wiśniami /Smacznego
Ciasto gryczane z wiśniami
/Smacznego

Składniki:

- 60 dag mrożonych wiśni bez pestek (lub z kompotu),
- 10 dag mąki gryczanej,

Reklama


- 2 jajka,
- 400 ml kefiru,
- 12 dag cukru,
- szczypta soli,
- 125 ml soku wiśniowego
Sos:
- 2 żółtka,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 szklanki mleka,
- pęczek mięty

Przygotowanie:

1. Wiśnie rozmrozić lub osączyć. Mąkę zmiksować z jajkami, kefirem, 5 dag cukru i szczyptą soli. Powstałe ciasto wlać do nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Na nim ułożyć wiśnie. Piec około 45 minut w temperaturze 200 st. C.
2. Podgrzać sok wiśniowy z pozostałym cukrem. Polać nim gorące gotowe ciasto i pozostawić jeszcze na 15 minut w gorącym, ale wyłączonym piekarniku. W tym czasie z żółtek i cukru pudru ukręcić jasny kogel mogel. Dalej ubijając powoli dolewać gorące mleko (masa powinna być dość gęsta). Dodać posiekaną miętę. Ciasto przełożyć na półmisek. Podawać gorące, polane sosem miętowym.
Czas przygotowania: 90 minut
Porcja: 340 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Na słodko

Smacznego

Zobacz również

  • Szpinakowa lazania z serkiem ricotta

    Szpinak zwykle kojarzy nam się z obiadami w przedszkolu. Jednak to warzywo, jeśli tylko odpowiednio go przyrządzimy może smakować naprawdę wybornie. więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 2

Reklama

Skomentuj artykuł: Ciasto gryczane z wiśniami

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz
fi

~fi -

Jak to jest ciasto z gryczanej mąki to ja jestem chińską cesarzową......

Reklama