Reklama

Ciasto gryczane z wiśniami

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Z wiśniami mrożonymi lub z kompotu.

Zdjęcie

Ciasto gryczane z wiśniami /Smacznego
Ciasto gryczane z wiśniami
/Smacznego

Składniki:

- 60 dag mrożonych wiśni bez pestek (lub z kompotu),
- 10 dag mąki gryczanej,

Reklama


- 2 jajka,
- 400 ml kefiru,
- 12 dag cukru,
- szczypta soli,
- 125 ml soku wiśniowego
Sos:
- 2 żółtka,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 szklanki mleka,
- pęczek mięty

Przygotowanie:

1. Wiśnie rozmrozić lub osączyć. Mąkę zmiksować z jajkami, kefirem, 5 dag cukru i szczyptą soli. Powstałe ciasto wlać do nasmarowanej tłuszczem tortownicy. Na nim ułożyć wiśnie. Piec około 45 minut w temperaturze 200 st. C.
2. Podgrzać sok wiśniowy z pozostałym cukrem. Polać nim gorące gotowe ciasto i pozostawić jeszcze na 15 minut w gorącym, ale wyłączonym piekarniku. W tym czasie z żółtek i cukru pudru ukręcić jasny kogel mogel. Dalej ubijając powoli dolewać gorące mleko (masa powinna być dość gęsta). Dodać posiekaną miętę. Ciasto przełożyć na półmisek. Podawać gorące, polane sosem miętowym.
Czas przygotowania: 90 minut
Porcja: 340 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Na słodko

Smacznego

Zobacz również

Reklama

Skomentuj artykuł: Ciasto gryczane z wiśniami

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7152

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

DBAMY O JAKOŚĆ! WYROŻNIJ ZA 1,23 PLN

Koszt całkowity SMS 1,23 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (1)

Dodaj komentarz
fi

~fi -

Jak to jest ciasto z gryczanej mąki to ja jestem chińską cesarzową......

Reklama

Reklama