× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Jałowcówka gajowego

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Doskonały trunek.

Zdjęcie

Jałowcówka gajowego /Smacznego
Jałowcówka gajowego
/Smacznego

Składniki:

- 35 dag suszonych lub 75 dag świeżych jagód jałowca,
- 2 łyżeczki cukru,

Reklama


- 1 l czystej wódki 45 proc.

Przygotowanie:

1. Owoce wypłucz, osącz i przełóż do wyparzonego gąsiorka lub dużego słoja, dodaj cukier, zalej wódką. Gąsiorek szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 6 tygodni. W tym czasie co 2-3 dni silnie potrząsać gąsiorkiem.
2. Następnie zlej płyn znad owoców do wyparzonej butelki i odstaw na kolejne 2 tygodnie do sklarowania, a po upływie tego czasu ściągnj nalewkę znad osadu (najlepiej gumową rurką). Osad przefiltruj przez bibułkowy filtr do kawy lub lejek wyłożony watą kilkakrotnie owiniętą jałową gazą. Otrzymany płyn dodaj do nalewki.
3. Całość szczelnie zakorkuj i odstaw w ciemne miejsce przynajmniej na 3 miesiące. Dopiero po tym czasie jałowcówka nabiera smaku.
Czas przygotowania: 50 minut
Czas oczekiwania: 5 miesięcy

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Smacznego
Więcej na temat:nalewka | nalewki

Zobacz również

  • Sprawdź, jak brać kąpiele słoneczne w celach leczniczych.

    Kąpiel słoneczna „działa ogromnie podniecająco na cały organizm”, w dodatku mogą przy niej występować bóle głowy, senność, ogólne rozdrażnienie. Dlatego też nie powinna trwać dłużej niż 15 minut. więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 7

Reklama

Skomentuj artykuł: Jałowcówka gajowego

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (3)

Dodaj komentarz
kbm

~kbm -

Prawie na pewno pomylone jednostki miary . Chodzi o gramy jałowca a nie dekagramy .

wesolywaldy

~wesolywaldy -

a kto by wytrzymał tyle czasu! Ja juz na drugi dzień muszę sprawdzic czy nie popelniłem jakiegoś błedu. Po dwóch dniach sprawdzania czy wszystko OK - po nalewce nie ma sladu. Ten wasz gajowy to gość o stalowych nerwach!!

Reklama