Reklama

Jałowcówka gajowego

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Doskonały trunek.

Zdjęcie

Jałowcówka gajowego /Smacznego
Jałowcówka gajowego
/Smacznego

Składniki:

- 35 dag suszonych lub 75 dag świeżych jagód jałowca,
- 2 łyżeczki cukru,

Reklama


- 1 l czystej wódki 45 proc.

Przygotowanie:

1. Owoce wypłucz, osącz i przełóż do wyparzonego gąsiorka lub dużego słoja, dodaj cukier, zalej wódką. Gąsiorek szczelnie zamknij i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 6 tygodni. W tym czasie co 2-3 dni silnie potrząsać gąsiorkiem.
2. Następnie zlej płyn znad owoców do wyparzonej butelki i odstaw na kolejne 2 tygodnie do sklarowania, a po upływie tego czasu ściągnj nalewkę znad osadu (najlepiej gumową rurką). Osad przefiltruj przez bibułkowy filtr do kawy lub lejek wyłożony watą kilkakrotnie owiniętą jałową gazą. Otrzymany płyn dodaj do nalewki.
3. Całość szczelnie zakorkuj i odstaw w ciemne miejsce przynajmniej na 3 miesiące. Dopiero po tym czasie jałowcówka nabiera smaku.
Czas przygotowania: 50 minut
Czas oczekiwania: 5 miesięcy

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Smacznego
Więcej na temat:nalewka | nalewki

Zobacz również

  • Dietetyczne chipsy i frytki? Sprawdź z czego możesz je zrobić!

    Świeże warzywa i owoce powinny stanowić pięć porcji pożywienia w ciągu dnia i być przede wszystkim sezonowe. więcej

Reklama

Skomentuj artykuł: Jałowcówka gajowego

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7152

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

DBAMY O JAKOŚĆ! WYROŻNIJ ZA 1,23 PLN

Koszt całkowity SMS 1,23 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (3)

Dodaj komentarz

Reklama

Reklama