× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Orzechówka

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Ostatnie chwile na przygotowanie orzechówki, nalewki niezastąpionej przy dolegliwościach żołądkowych

Zdjęcie

/© Panthermedia
/© Panthermedia

Składniki:

- 1/2 kg zielonych orzechów włoskich (zebrane maks. do 15 lipca, orzechy powinny być miękkie),
- 1 l spirytusu,

Reklama


- kawałek cynamonu,
- 10 goździków,
- 3 migdały,
- 1/2 kg cukru,
- 1/2 l wody

Przygotowanie:

Spirytus wlać do słoja, dodać pokrojone na ćwiartki orzechy (ze skórką) i pozostałe przyprawy, dodać 250 ml przegotowanej wody. Zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Przecedzić. Z cukru i 250 ml wody ugotować syrop. Syrop połączyć z odcedzonym płynem, przefiltrować przez bibułkę, zlać do butelek i zakorkować. Odstawić na rok.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

Więcej na temat:nalewki

Zobacz również

  • Ułatwiamy życie

    Oto sprytne pomysły, jak przy wykonywaniu domowych prac zaoszczędzić czas i pieniądze. Sprawdź ich skuteczność, a codzienne obowiązki staną się znacznie... przyjemniejsze! więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 38

Reklama

Skomentuj artykuł: Orzechówka

Przejdź do forum »

Wasze komentarze (3)

Dodaj komentarz
dana

~dana -

wszelkie przyprawy smakowe są zbędne, pokrojone zielone orzechy zasypujemy w słoju cukrem całkiem tak samo jak np wiśnie, zawiązujemy gazą i stawiamy na słoneczy parapet, następnie po około 1-1,5 miesiąca jak sok zrobi się ciemny jak jodyna odcedzamy go od pokrojonych orzechów i mieszamy pół na pół ze spirytusem a pozostałe orzechy zalewamy w słoju wódką w takiej ilości aby tylko zakryła orzechy, jak wódka też ściemnieje od orzechów-całość odcedzamy i mieszamy z wcześniej oodcedzonym syropem ze spirytusem, przelewamy do butelek.Korzystamy z orzechówki jeszcze tego samego sezonu !!! jest wtedy najbardziej wartościowa... Znakomita w smaku...znakomita na problemy przewodu pokarmowego...pomaga nawet przy helikobakter (ale wówczas nie mieszamy ze spirytusem)... na zdrowie :)

beti

~beti -

naleweczka to jest to, prosze o inne dla zdowotności

mama

~mama -

cynamon ,gozdzik i mogdaly są zupełnie zbędne.Podczas dwóch tygodni należy potrząsać naczyniem z nalewka a naczynie powinno byc z ciemnego szkła albo postawione w ciemnosci (szafka).Nie dolewam wody na początku. po odcedzeniu dolewam syrop z cukru, nalewka dziala juz po miesiacu a nie dopiero po roku!! Nalezy pić łyżkę stołową między posiłkami az do ustapienia dolegliwosci-równiez biegunki.Robię nalewkę od lat i zawsze pomaga.Trwałość nalewki bezterminowa.

Reklama