Reklama

Orzechówka

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Ostatnie chwile na przygotowanie orzechówki, nalewki niezastąpionej przy dolegliwościach żołądkowych

Zdjęcie

/© Panthermedia
/© Panthermedia

Składniki:

- 1/2 kg zielonych orzechów włoskich (zebrane maks. do 15 lipca, orzechy powinny być miękkie),
- 1 l spirytusu,

Reklama


- kawałek cynamonu,
- 10 goździków,
- 3 migdały,
- 1/2 kg cukru,
- 1/2 l wody

Przygotowanie:

Spirytus wlać do słoja, dodać pokrojone na ćwiartki orzechy (ze skórką) i pozostałe przyprawy, dodać 250 ml przegotowanej wody. Zamknąć i odstawić na 2 tygodnie. Przecedzić. Z cukru i 250 ml wody ugotować syrop. Syrop połączyć z odcedzonym płynem, przefiltrować przez bibułkę, zlać do butelek i zakorkować. Odstawić na rok.

Artykuł pochodzi z kategorii: Napoje

REKLAMA

Więcej na temat:nalewki

Zobacz również

Reklama

Skomentuj artykuł: Orzechówka

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

7152

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

DBAMY O JAKOŚĆ! WYROŻNIJ ZA 1,23 PLN

Koszt całkowity SMS 1,23 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze: 3,

przeczytane przez: 7 osób Dodaj komentarz

Reklama

Reklama