​Proste drożdżowe z wiśniami

Uwielbiam ciasto drożdżowe, dlatego mimo iż nie jest ono super dietetyczne, zdecydowałam, że nie może go zabraknąć na moim blogu.

Ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżoweBeMam

Dodam, że Adaś też jest fanem drożdżówek w wykonaniu mamy i stety-niestety jest to jedyny "słodycz", jaki pozwalam mu raz na jakiś czas zjeść.

Poniżej znajdziecie mój domowy przepis, sprawdzony i przetestowany wiele razy, więc ręczę, że wyjdzie.

Co potrzebujemy?

Na ciasto:

4,5 szklanki mąki

1 szklanka cukru wymieszanego z 1 cukrem waniliowym

2 całe jaja

3 żółtka

75 g drożdży

szklanka mleka

200g masła

szczypta soli

Na kruszonkę:

100 g mąki

50 g cukru

50 g masła

Do posypania:

0,5 kg wiśni (wydrylowanych), truskawek lub innych owoców

Jak robimy?

Krok 1: Mieszamy mąkę z cukrem w misce, w jakiej będziemy ugniatać ciasto.

Krok 2: Mleko lekko podgrzewamy w rondelku.

Krok 3: Do małej miski wsypujemy 3 kopiate łyżki mąki wymieszanej z cukrem, dodajemy rozkruszone drożdże oraz 1/3 podgrzanego mleka. Wszystko razem dokładnie ucieramy łyżką, na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.

Krok 4: W czasie, gdy drożdże rosną, do ciepłego mleka wrzucamy masło i wszystko razem odrobinę podgrzewamy, doprowadzając do rozpuszczenia masła. Ale uwaga!mleko nie może być gorące, ponieważ możemy zaparzyć mąkę i zamiast ciasta, wyjdzie nam klucha

Krok 5: Gdy drożdże podrosną, podwajając swoją objętość, przelewamy je do mąki i cukru, dodajemy szczyptę soli, mleko z rozpuszczonym masłem, 3 żółtka oraz 2 jaja. Wszystko razem dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy na jednolite, pozbawione grudek ciasto. Uwaga! Ciasto jest dobrze "wyrobione" w momencie, gdy przestaje przyklejać się do rąk.

Krok 6: Z zagniecionego ciasta formujemy kulę, lekko oprószamy ją mąką i pozostawiamy w misce, którą przykrywamy ściereczką. W zależności od dnia, ciasto będzie rosło od 1 do 2 godzin.

Krok 7: Kiedy ciasto wyrośnie, kładziemy je na stolnicę, jeszcze raz lekko zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem foremki.

Krok 8: Na cieście układamy wydrylowane wiśnie lub inne owoce.

Krok 9: Kruszonkę zagniatamy z masła, cukru i mąki, a następnie rozsypujemy ją po owocach.

Krok 10: Ciasto ponownie pozostawiamy na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia.

Krok 11: Kiedy ciasto wyrośnie, wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50 minut.

Krok 12: Po upieczeniu pozostawiamy ciasto w piekarniku na ok. 15 minut, lekko uchylając drzwiczki. I gotowe :-)!

BeMam
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas