​Szarlotka z orzechami i bezą


Składniki:

100 g orzechów włoskich,

100 g drobno mielonej pełnoziarnistej mąki pszennej,

70 g cukru pudru,

100 g zimnego masła,

1 żółtko ugotowane na twardo,

1 laska wanilii,

skórka z 1 cytryny,

3 duże jabłka,

2 cm imbiru,

sok z 1 cytryny,

1 łyżeczka cynamonu,

50 g orzechów włoskich,

1 surowe żółtko,

2 białka jajek (na bezę),

110 g cukru pudru (na bezę),

35 ml wody (na bezę), szczypta soli (na bezę)

Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto. Mąkę i cukier puder przesiej na stolnicę. Orzechy zmiel. Ugotowane żółtko jajka przetrzyj przez sito i dodaj do mieszanki mąki i cukru. Dodaj startą skórkę z cytryny i nasiona wyjęte z laski wanilii. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Zimne masło pokrój w kostkę dodaj do mieszanki na stolnicy i za pomocą dużego noża całość dokładnie posiekaj, a następnie szybko zagnieć - nie zagniataj długo, wystarczy by składniki scaliły się. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wyłóż posmarowaną masłem formę. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do lodówki na 15 minut.

W między czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni - funkcja góra dół. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiekaj przez 15 minut. Przygotuj farsz. Jabłka obierz, wydrąż, pokrój w cienkie cząstki i wrzuć do dużej miski. Imbir zetrzyj. Żółtko jajka roztrzep z sokiem z cytryny i startym imbirem, mieszanką zalej jabłka i odstaw na chwilę by przeszły smakiem imbiru i cytryny. Na podpieczone ciasto wyłóż nasączone mieszanką cząstki jabłek.

Całość posyp cynamonem i posiekanymi orzechami. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez 20 minut. W tym czasie przygotuj bezę. Cukier wsyp do rondelka, zalej wodą i zagotuj. Białka jajek ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając dalej dodawaj powoli gorący syrop cukrowy. Ubijaj, aż piana będzie lśniąca, bardzo sztywna i całkowicie ostygnie. Gotową pianę wyłóż na podpieczoną szarlotkę i zapiekaj przez kolejne 10 minut, aż beza zbrązowieje na wierzchu.

DD TVN/ x-news
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas