​Zapiekanka z kurczaka z grzybami i cebulą

Prosty przepis, wyśmienity efekt.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL


Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 200 g pomidorów
  • 2 cebule
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • 150 g śmietany kremówki
  • Sól, pieprz
  • Cynamon
  • Słodka papryka
  • 2 piersi z kurczaka
  • 30 g masła ziołowego
  • 30 g tartego parmezanu
  • 30 g bułki tartej
  • Pół pęczka szczypiorku

Przygotowanie:

Grzyby poprzekrawać, pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Boczek pokrojony w paseczki uprażyć na patelni bez tłuszczu. Boczek zdjąć a w pozostałym tłuszczu smażyć grzyby ok. 10 minut. Po 5 minutach dodać cebulę, pomidory i przecier pomidorowy. Wlać wino i śmietanę, zagotować, doprawić solą u pieprzem. Dodać boczek

Zmieszać łyżeczkę soli, ¼ łyżeczki pieprzu, ¼ łyżeczki cynamonu i łyżeczkę papryki. Przygotowana mieszanka natrzeć piersi z kurczaka. Mięso i przygotowany sos umieścić w formie do zapiekania. Zapiekać w 200 st. C przez 40 minut.

Masło roztopić, dodać ser i bułkę tartą. 20 minut przed końcem pieczenia nałożyć na zapiekankę.

Podawać posypaną szczypiorkiem.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas