„Zboże smakuje i inspiruje”

Stare przysłowie mówi: "śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolacje oddaj wrogowi". Pożywne śniadanie to solidna dawka energii – szczególnie wtedy, gdy przed nami dzień wypełniony pracą, obowiązkami domowymi czy nauką. To co zjemy rano w dużej mierze może mieć wpływ na nasz nastrój i nastawienie na cały dzień.

Pyszne i pożywne śniadanie to dawka pozytywnej energii na wiele godzin spędzonych poza domem
Pyszne i pożywne śniadanie to dawka pozytywnej energii na wiele godzin spędzonych poza domem123RF/PICSEL

Dlatego powinniśmy przykładać większą wagę do tego, co jemy na śniadanie! Kampania "Zboże smakuje i inspiruje" przypomina nam o roli pierwszego posiłku z okazji zbliżającego się Europejskiego Dnia Śniadania, który przypada już 24 kwietnia.

Z wyników badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii "Zboże smakuje i inspiruje" wynika, że najpopularniejsze na polskich, śniadaniowych stołach jest pieczywo - aż 89 proc. respondentek wskazało ten produkt zbożowy na pierwszym miejscu. Tuż za nim znalazły się płatki śniadaniowe.

Według badania większość respondentek pamięta o śniadaniu, a aż 32 proc. spożywa śniadanie razem ze swoimi dziećmi! Oznacza to, że śniadanie jest dla nas ważnym posiłkiem, jednak jak sprawić, żeby było również wartościowym i dawało nam energię na cały dzień?

- Pyszne i pożywne śniadanie to dawka pozytywnej energii na wiele godzin spędzonych poza domem. Po nocnej regeneracji, organizm aby ruszył pełną parą, potrzebuje witamin i składników odżywczych. Niestety coraz częściej Polacy jedzą w biegu lub w ogóle rezygnują ze śniadania, a to wielki błąd. Poranny posiłek wpływa także korzystnie na apetyt, pozwalając na kontrolę uczucia głodu w ciągu całego dnia. Co wybierać na śniadanie?

- Proponuję kanapki z pełnoziarnistego pieczywa, omlety zbożowe lub płatki śniadaniowe z owocami i jogurtem. Pamiętajmy również o drugim śniadaniu. Idealne do tego będą własnoręcznie upieczone ciasteczka zbożowe i szklanka soku - przekonuje dietetyk i ekspert kampanii "Zboże smakuje i inspiruje" Ania Jelonek.  

Europejski Dzień Śniadania już 24 kwietnia, pamiętajmy o śniadaniu nie tylko wtedy, ale każdego dnia! Pomysły na pełnowartościowe posiłki oraz więcej informacji dotyczących produktów zbożowych i kampanii znajduje się na stronie: http://kfpz.pl/blog-kampanii 

Program "Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II" finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas