10 nietypowych trendów kulinarnych, które należy poznać w 2019 roku

Homar banh-mi, toast Kaya, kudłate ciasto, kakigori... Tak wiele jest przepisów i dziwnych potraw, które podsycają naszą ciekawość. Zwłaszcza, że ich zdjęcia zyskują na Instagramie wielką popularność. ""Vogue" zapowiada nadchodzące trendy jedzeniowe.

Tiramisu matcha to jeden z największych kulinarnych hitów tego roku!
Tiramisu matcha to jeden z największych kulinarnych hitów tego roku!123RF/PICSEL

"Kudłate" ciasto

Najbardziej zdumiewającą propozycją kulinarną jest Shag Cake, przepis spopularyzowany przez kalifornijską kucharkę i projektantkę Alanę Jones-Mann. Dosłownie tłumaczy się nazwę jako "długowłosy tort", który przywołuje na myśl kolorowe lata 70., a wygląda, jakby miał kolorową czuprynę... Obecne na Instagramie "kudłate" ciasto podbija Internet i rozpala ciekawość.

Tost Kaya

Stworzony w Singapurze i Malezji, gdzie jest popularny, tost Kaya stał się podstawowym trendem kulinarnym w San Francisco - podawany jest np. w kawiarni Breadbelly. Jego główne składniki to mleko kokosowe i pandan, tropikalna roślina, znana ze swojej zdolności do barwienia żywności, coraz częściej obecna w kuchni europejskiej.

Jeżowiec

Odkrycie gastronomiczne tego roku, które zostanie z nami na dłużej i trend z kręgu owoców morza. Jeżowiec marynowany w żółtkach jaj lub z jęczmiennym miso to hit sezonu.

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria

Śliwka japońska umeboshi

To superfood rodem z Japonii. Umeboshi to odmiana śliwki fermentowanej z liśćmi shiso. Doceniana za swoje walory zdrowotne - jest bogatym źródłem żelaza i wapnia oraz eliminuje toksyny. Ten owoc to obowiązkowy dodatek do wegańskich przepisów. Można jeść ją w sałatce, w zupie, przygotowywać z niej konfitury.

Tarta - rzeźba

Francuska szefowa kuchni Amandine Chaignot zaprezentowała na swoim koncie zachwycającą śliwkowa tartę, Cukierniczą rzeźbę trzeba spróbować w 2019 r., ponieważ ma jeszcze jeden walor - ciasto z papai!

Kakigori

Pochodzący z Japonii, gdzie jest gwiazdą ulicznego jedzenia, kakigori powoli trafia do Europy. Pokruszony lód, prawie śnieg, jest tradycyjnie podawany z syropem z zielonej herbaty, sezamem lub czerwoną fasolą - w Europie zastępuje go sorbet z ananasa lub mango.

Zmysłowe smaki: Tarta z kurkami Interia.tv

Homar banh-mi

Złota bułka nadziewana homarem, odkryta dla świata w Lukshon, modnej knajpce w Los Angeles, gdzie szef kuchni Sang Yoon łączy azjatyckie i amerykańskie smaki.

Kanapka z jajkiem

Amerykańska przekąska-fetysz, kanapka z jajkiem. Wypełniona jajkiem na miękko lub smażonym jajkiem. Chleb zazwyczaj przyprawia się pietruszką lub szczypiorkiem, aby uzyskać więcej smaku. W Marxito, szef kuchni Thierry Marx serwuje go nawet z naleśnikiem gryczanym, kiełkami szpinaku i serem cheddar.

Tiramisu matcha

Serwowane w Apollo Bar, prowadzonym przez Frederikę Bille Brahe w Kopenhadze, tiramisu matcha prawdopodobnie stanie się niedługo klasycznym ciastem.

Fioletowy słodki ziemniak

Pochodzący z Peru, ale i znany z Okinawy, fioletowy ziemniak - nieco mniejszy niż klasyczny ziemniak - zaliczany jest do produktów zdrowej żywności. Fioletowy kolor i jego właściwości antyoksydacyjne sprawiają, że jest to idealny składnik potraw, które zaimponują gościom: Jest gotowany w panierowanych krokietach, tiramisu, a nawet w chlebie. W Los Angeles, w dzielnicy Santa Monica, szef kuchni Shunji Nakao robi z fioletowych ziemniaków lody, które już są bardzo modne.

Orientalna zupa z kurczakiemInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas