12 najlepszych przepisów na pączki

Pączki z ryżu

Składniki:

  • 3 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki kandyzowanych wiśni
  • 4 łyżki rodzynek
  • 1 łyżka rumu
  • 1/2 l mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
  • 20 dag ryżu (najlepiej okrągłego)
  • 3 łyżki masła
  • skórka otarta z 1/2 cytryny i 1/2 pomarańczy
  • 2 jajka
  • 1 dag drożdży
  • 5 łyżek mąki
  • 1 l oleju

Reklama

Przygotowanie:

1. Orzechy i wiśnie grubo posiekaj. Rodzynki opłucz na sitku, osusz, skrop rumem i odstaw na godzinę, aby przeszły smakiem alkoholu.
2. Mleko zagotuj z solą i 1 łyżką cukru. Na wrzątek wsyp ryż, gotuj na maleńkim ogniu przez 10-12 minut. Cały czas mieszaj, by ryż się nie przypalił. Zdejmij z ognia, dodaj masło, wymieszaj. Przygotowaną masę przestudź do temperatury pokojowej.
3. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Do masy ryżowej dodaj żółtka, otartą skórkę z cytrusów i pokruszone drożdże.
Całość dokładnie wymieszaj, stopniowo dodawaj przesianą mąkę i bakalie. Białka ubij na sztywną pianę z pozostałym cukrem, ostrożnie połącz z przygotowaną masą.
4. W głębokim garnku rozgrzej olej. Na tłuszcz wrzuć odrobinę ciasta - jeśli natychmiast wypłynie, olej ma właściwą temperaturę. Za pomocą 2 dużych łyżek formuj pączki z masy ryżowej (powinny mieć wyraźnie podłużny kształt), smaż porcjami przez 5-7 minut z obu stron. Co jakiś czas wrzucaj do garnka plasterek surowego ziemniaka - dzięki temu tłuszcz nie będzie się przypalał. Gotowe pączki wyłóż na arkusz bibuły, osącz z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem możesz oprószyć je cukrem pudrem i przybrać wisienkami oraz skórką pomarańczową.




Dowiedz się więcej na temat: pączki i faworki

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje