4 gorące sosy z ziołami

Wybierz ulubiony!

Serowy z koperkiem

Zetrzyj 20 dag żółtego sera i przesyp do garnka. Dodaj 100 ml mleka oraz 10 dag twarożku śmietankowego. Podgrzewaj, aż sery się stopią i wszystkie składniki dobrze się połączą. Opłucz kilka gałązek koperku, posiekaj je i wrzuć do sosu. Całość przypraw do smaku białym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

Borowikowy z tymiankiem

Reklama

Oczyść 50 dag borowików (ew. innych świeżych leśnych grzybów). Potnij je w plasterki. Obierz i posiekaj 1 dużą cebulę. Wrzuć ją na patelnię z rozgrzaną łyżką masła. Smaż chwilę na dużym ogniu, po czym wrzuć pokrojone borowiki Całość podlej odrobiną wody. Zmniejsz płomień i duś grzyby ok. 30 minut. Po tym czasie wlej 200 ml śmietany kremówki. Gotuj dalej, mieszając, aż sos zgęstnieje. Posiekaj 1/2 pęczka tymianku. Wrzuć do sosu pod koniec gotowania. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.

Dyniowy z oregano

Oczyść z pestek i włókien ok. 50 dag miąższu dyni, pokrój go w kostkę. Obierz 2 ząbki czosnku, przeciśnij je przez praskę i smaż chwilę na mocno rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj dynię oraz kawałek startego imbiru. Podlej wodą albo bulionem warzywnym. Duś dynię pod przykryciem do miękkości. Potem zmiksuj, wrzuć 10 dag serka topionego. Mieszając, podgrzewaj jeszcze kilka minut, aż serek zupełnie się rozpuści. Gotowy sos przypraw solą, pieprzem oraz suszonym oregano.

Cebulowy z szałwią

Obierz 2 duże cebule. Drobno je posiekaj. Wrzuć na patelnię z 2 łyżkami rozgrzanego masła. Smaż, aż cebula zrobi się szklista. Wtedy oprósz ją łyżką mąki pszennej. Krótko zasmaż. Do zasmażki dolej 125 ml zimnego bulionu warzywnego oraz 250 ml śmietany kremówki. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i mieszając gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec przypraw sos suszoną szałwią oraz solą i pieprzem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje