6 ciast z ciasta ucieranego (piaskowego)

Podajemy przepis podstawowy na ciasto ucierane i sześć propozycji wypieków jakie możesz z niego przygotować.

Znajdziesz tu imponujące torty, babeczki i ciasta o fantazyjnych smakach. Proponujemy ci: Ciasto bananowo-śmietankowe, Wieniec kawowo-mandarynkowy, Babeczki czekoladowo-wiśniowe, Tort Prosecco-Karambole , Ciasto karaibskie, Tort jabłkowy z bitą śmietaną

Przepis podstawowy na ciasto ucierane (piaskowe)

Składniki:
- 250 g masła,
- 250 cukier,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 4 jajka,
- 375 g mąki,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- 100 ml mleka
Przygotowanie:
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na kremowa masę. Kolejno dodawać jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem.
Czas przygotowania: 15 minut

Ciasto bananowo-śmietankowe

Składniki:
- ciasto wg przepisu podstawowego,
- 0,5 l nektaru bananowego,
- 8 łyżek cukru,
- 800 ml mleka,
- 3 opakowania budyniu śmietankowego,
- 250 g masła,
- 400 g śmietany 36 proc.,
- 250 g gorzkiej czekolady,
- 3 płaty żelatyny,
- 6-7 bananów,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- tłuszcz i bułka do formy
Przygotowanie:
Zagotować nektar, cukier i 650 ml mleka. Budyń rozpuścić w 150 ml mleka, dodać do gotującego się nektaru, gotować minutę, mieszając. Gotową masę przelać do miski, przykryć i wstawić do lodówki. Ciasto przygotować wg przepisu podstawowego. Blachę natłuścić i wysypać bułką, wylać na nią ciasto, wyrównać. Piec w 150 st. C 25-35 minut. Wyjąć, odstawić do ostudzenia. 200 g śmietany podgrzać, rozpuścić w niej posiekaną na kawałki czekoladę. Ciasto posmarować odrobiną masy czekoladowej, schłodzić.
Żelatynę namoczyć,odcisnąć, roztopić, zmieszać z budyniem (najpierw z kilkoma łyżkami budyniu, które później dodać do reszty). Masę wstawić do lodówki. 200 g śmietany ubić, zmieszać z tężejąca masą budyniową. Nałożyć na ciasto i odstawić na min. 3 godziny w chłodne miejsce. Pozostałą śmietanę z czekoladą podgrzać. Banany obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny. Ciasto dekorować bananami i polewą czekoladową.
Czas przygotowania 75 minut
Jedna porcja zawiera 1380 kJ/330 kcal

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje