8 propozycji dodatków z ziemniaków

Kluski ziemniaczane z boczkiem

Składniki:

  • 100 g bekonu
  • 1 łyżka oleju czarny pieprz
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki sklarowanego masła

Reklama

 

  Przygotowanie:

Bekon pokroić w kostkę, smażyć na oleju 2-3 minuty, doprawić pieprzem.

Ziemniaki umyć i ugotować. Odcedzić, odparować i obrać. Jeszcze gorące przecisnąć przez praskę, odstawić, aby przestygły. Dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Doprawić łyżeczką soli i gałką muszkatołową. Dodać bekon. Wyrobić na gładkie ciasto. Na posypanej mąka powierzchni formować wałeczki o grubości palca. Ciąć na kawałki o długości 5-6 cm, formować szpiczaste końcówki. Kluski gotować w osolonym wrzątku po 3 minuty, aż wypłyną.  Wyjmować łyżką cedzakową. Na patelni rozgrzać sklarowane masło i przesmażyć kluski.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje