Adżapsandali, czyli gruziński chaos na talerzu

Wiosna to idealny czas na to, aby w naszej codziennej diecie zagościły warzywa. Są nie tylko smaczne, ale stanowią także źródło wielu niezbędnych dla organizmu witamin. Przykładem dania obiadowego, w którym odgrywają główną rolę, jest gruzińskie adżapsandali, zwane również chaosem na talerzu. Jak je przyrządzić?

Adżapsandali
Adżapsandalimateriały prasowe

Sposób przygotowania

Obierz ziemniaki i marchewkę, a następnie pokrój je na duże kawałki. W dużym rondlu rozgrzej masło wraz z tymiankiem. Dodaj ziemniaki i marchewkę, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut, do momentu aż warzywa zaczną mięknąć. Mieszaj od czasu do czasu. Bakłażany pokrój na długie plastry, a następnie dodaj je do patelni i wszystko wymieszaj. Gotuj przez następne 10 minut. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Następnie dodaj je do rondla wraz z czerwoną i zieloną papryką pokrojoną na duże kawałki, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dobrze wymieszaj i przykryj. Gotuj warzywa przez około 10 minut, aż oddadzą wodę. Pamiętaj, aby mieszać danie od czasu do czasu, by uniknąć przypalenia. Jeśli warzywa są już niemal ugotowane, dodaj do nich pozostałe zioła i gotuj jeszcze przez 5 minut. Aromatyczna uczta gotowa! Adżapsandali podawaj z wytrawnym białym winem Marani Rkatsiteli.

Wieprzowy gulasz z paprykąInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas