Aksamitna zupa - krem

Idealna na jesienne wieczory.

Składniki:

  • 60 dag dyni piżmowej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml kremówki 30 proc.
  • 5 dag żółtego sera
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa, zioła

Przygotowanie:

1. Dynię oczyść z pestek, pokrój w grubsze plastry, ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut w temp. 180 st. Przestudź, obierz ze skórki.

Reklama

2. Marchewki oczyść, opłucz, pokrój w kostkę. Obraną cebulę poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż. Dodaj marchewkę. Wlej 4 szklanki wody. Gotuj na średnim ogniu 10 minut. Dodaj pokrojony miąższ dyni.

3. Zupę gotuj jeszcze 10 min. Wlej kremówkę. Zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawaj z kawałkami żółtego sera lub ulubionymi ziołami

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje