Alzackie tarte flambée

Alzacka wersja pizzy (alzac. flammekueche)

Składniki:

- 300 g mąki,
- 30 g drożdży,
- łyżeczka cukru,
- 300 g cebuli,
- 200 g wędzonego boczku,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki oleju,
- 300 g kwaśnej śmietany,
- 1 żółtko,
- gałka muszkatołowa,
- mąka i tłuszcz do posypana blachy

Przygotowanie:

Mąkę dać do miski, w środku zrobić zagłębienie. Drożdże rozkruszyć, zmieszać z cukrem aż staną się płynne. Dodać 7 łyżek ciepłej wody i zmieszać. Wlać do mąki. Wymieszać przykryć, odstawić na 10-15 minut w ciepłym miejscu. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w kostkę, obsmażyć na patelni, dodać cebulę. Smażyć razem 2-3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia. Olej i pół łyżeczki soli dodać do mąki i drożdży, wszystko wyrobić na gładkie ciasto, przykryć i odstawić na 20-30 minut. Zmieszać śmietanę, żółtko, trochę soli, gałki muszkatołowej. Ciasto drożdżowe rozwałkować na blaszce (ok 32x39 cm), posmarować przygotowanym sosem, posypać boczkiem i cebulką. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C 12-15 minut. Pokroić i natychmiast podawać.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia francuska | ciasta pikantne

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje