Angielski podwieczorek z bezą

Jak cieszyć się smakiem ulubionych owoców przez cały rok? Wystarczy użyć tych mrożonych – odpowiednio podane smakują wyśmienicie.

Angielski podwieczorek
Angielski podwieczorekmateriały prasowe

Sposób przygotowania ciasta:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj blachę wykładając ją papierem do pieczenia.

2. Ubij białka jaj, stopniowo dodając cukier, aż pojawi się sztywna piana.

3. W osobnej misce ubij żółtka i dodaj resztę cukru, aż masa będzie gęsta.

4. Do miski z żółtkami dodaj ubite wcześniej białka, a także mąkę, proszek do pieczenia, bardzo drobno zmielone liście herbaty np. English Afternoon Ahmad Tea Lodnon, ekstrakt waniliowy oraz szczyptę soli i wszystko delikatnie wymieszaj.

5. Masę przełóż do blachy i włóż do piekarnika na 15 minut.

6. Ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Sposób przygotowania bezy :

1. Białka ubijaj stopniowo, sukcesywnie dodając cukier, ekstrakt waniliowy oraz syrop malinowy. Masę ubijaj do momentu, aż uzyskasz sztywną pianę.

2. Rozłóż ciasto równomiernie w okrągłej blasze, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.

3. Włącz piekarnik i nagrzej do 110 stopni, piecz przez godzinę, aż beza będzie sucha i chrupiąca na zewnątrz. Następnie ostudź ją.

Dekoracja ciasta i ostatnie kroki:

1. Za pomocą dużej filiżanki wytnij z ciasta koła i posmaruj je warstwą bitej śmietany o grubości 1 cm.

2. Pokrusz bezę i posyp nią kawałki ciasta z bitą śmietaną.

3. Ciastko posyp rozmrożonymi owocami, wiórkami kokosowymi, migdałami oraz szczyptą cukru pudru.

Jak zrobić lody jagodowe?Interia Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas